Community Drum Circle eller Fællesskabs Trommecirkel

 af Anne Kathrine Henriksen

 

  

Ophavsmanden til begrebet Community Drum Circle er amerikaneren Arthur Hull. Han er derfor min kilde til følgende beskrivelse.

 

En Fælles Skabende Trommecirkel, som jeg har taget den kunstneriske frihed at oversætte begrebet til, er brugen af en rytmebaseret begivenhed som et redskab for enhed og harmoni. Det er IKKE en tromme klasse. Der bruges ikke kulturelt specifikke rytmer. En Fælles Skabende Trommecirkel er en sjov og familievenlig begivenhed, hvor mennesker fejrer fællesskabet og livet gennem rytme og musik. Mennesker med alle niveauer af musikalsk ekspertise mødes og deler deres rytmiske essens ved hjælp af de trommer og percussion instrumenter de medbringer. De behøver ikke have tromme- eller musikerfaring for at deltage. Alle har noget at give til cirklen og alle er velkommen.

En cirkel er en af de mest neutrale former som eksisterer i vores fysiske univers. Den har ingen begyndelse og ingen slutning. Mennesket har fra tidernes begyndelse fundet sammen i rituelle cirkler for bl.a. at fejre livet og bede. En Fælles Skabende Trommecirkel eller rytmecirkel er en moderne version af de gamle rituelle cirkler. Mennesker samles for at synge, danse, spille musik og socialisere. I stedet for at gå til en koncert og blive underholdt, deltager man i en tromme/rytme cirkel for aktivt at deltage i underholdningen af og for hele samfundet/fællesskabet.

Alle som sidder eller står i en cirkel kan se og høre hinanden ligeligt og har en jævnbyrdig position. Cirklen er nem at gøre større eller mindre afhængig af deltager antal. Det er den optimale formation for en samling af mennesker, som alle deltager som lyttere og udøvere i en musisk begivenhed. De er både tilskuere og selve underholdningen.

Når den enkelte spiller sin egen del, er det en gave til cirklens centrum, hvor alle de individuelle dele samles i en musikalsk gruppevision, som manifesteres via lyd.

Ånden og magien i Rytme udtrykt via trommer og percussion instrumenter skærer gennem alle aldre, køn, religioner, racer og kulturer. Rytme er et universelt sprog kendt af alle, selv de mindste børn, hvis vi bare kan ”huske”. Så på en meget objektivt men dog smuk måde ligestiller en interaktiv rytme-begivenhed os alle og bringer os nærmere hinanden. Trommecirkel facilitatoren tjener denne proces ved at guide deltagerne til deres fælles højeste musiske potentiale.

En Fælles Skabende Trommecirkel skabes ”i nuet” af de mennesker som deltager. Med-arbejde og sam-arbejde er bindemidlet. Når vi trommer sammen og deler vores essens gennem rytme forandrer det vore relationer. Mens vi spiller sammen, giver vi os selv rytmiske beskeder og følelsesmæssig forløsning. Oplevelsen er unik for hver og en i cirklen og den sker ligegyldigt om vi deltager i cirklen ved at spille eller vi står i kanten af cirklen og lytter mens vi bevæger foden og klapper i takt til musikken.

Alt vi behøver at medbringe til cirklen for at skabe musik sammen er instrumenter og den indre musik vi har at tilbyde, sammen med glæden ved at dele den med andre. Kvaliteten af den musik der skabes ved en begivenhed som denne, er ikke baseret på deltagernes rytmiske ekspertise, men på kvaliteten af deres forbindelse med de andre deltagere i cirklen. Resultatet er de magiske musiske øjeblikke hvor én kraftfuld stemme er skabt ud af de mange. De øjeblikke hvor du mærker suset, når det hele går op i en højere enhed. Da stopper tiden som vi kender den og i stedet er et levende åndende væsen som udtrykker tidløs glæde, passion og forløsning gennem rytmens kraft. Det er skønheden ved en Fælles Skabende Trommecirkel.

 

Hvad er en Facilitator?

Facilitatorens rolle er at hjælpe med at samle en gruppe og lave musik som et percussion orkester. At lette adgangen til bl.a. forståelse, sammenhold deltagerne imellem og hjælpe med at støtte fællesskabets behov for at skabe swingende musik sammen. At guide gruppen til dens højeste potentiale. Til dette har facilitatoren forskellige redskaber og teknikker.